loading...
credit to : vitaminsemulajadi
Alfalfa adalah tumbuhan yang jarang diperkatakan.
Mungkin kerana ia bukan berasal dari negara kita. Alfalfa sebenarnya sejenis
tumbuhan/herba yang sagat kaya dengan nutrisi.
Khasiat Alfalfa boleh digunapakai untuk simptom
berikut:
Bengkak, sakit sendi, arthritis, ulser, penyakit
perut, masalah kolon, sakit ulu hati, hernia, sembab air, tiada selera makan,
bengkak buku lali dan kaki, sinus, alahan, hayfever, gout, bau badan, kaki
busuk, nafas berbau, serta tujuan detoksifikasi.
Alfalfa adalah semulajadi, antihistamin, diuretik,
membantu penghadaman , kaya denganserat dan klorofil, kaya dengan mineral, baik
untuk pesakit kencing manis, merendahkan kolestrol, dan anti-tumor dan
anti-bakteria.
Vitamin yang ditemui dalam Alfalfa:
Vitamin A – untuk penglihatan.Membina ketahanan terhadap jangkitan, terutamanya dalam saluran pernafasan; menggalakkan pertumbuhan sel; menggalakkan kulit yang sihat dan adalah penting semasa kehamilan.
Vitamin E – melindungi
sel-sel terhadap kerosakan daripada sinaran dan matahari dan pencemaran udara;
kesihatan jantung, kardiovaskular dan kesihatan otot; memperbaiki fungsi imun;
menguatkan otot di dalam badan; membantu membawa nutrien ke sel-sel dan
membantu menguatkan dinding pembuluh darah; membantu fokus mata.
Vitamin U – menggalakkan
kesihatan badan untuk membantu mengatasi ulser peptik.
Vitamin B6– membantu
asimilasi makanan dan metabolisme protein dan lemak; menggalakkan kesihatan
saraf dan kulit; membantu mengurangkan loya.
Vitamin K – penting bagi
pembekuan darah; penting dalam fungsi hati; menyumbang kepada kecergasan dan
panjang umur.
Vitamin D – mengawal
penggunaan kalsium dan fosforus di dalam badan dan oleh itu diperlu kanuntuk
pembentukan gigi dan tulang yang kuat dan sihat.
MINERAL yang ditemui dalam Alfalfa:
Kalsium – membina dan mengekalkan tulang dan gigi; membantu darah membeku, membantu dalam kecergasan dan daya tahan; mengawal rentak jantung, melegakan saraf.
Zat Besi – diperlukan
dalam pembinaan hemoglobin; membantu pengangkutan oksigen di dalam darah.
Kalium – perlu bagi
saraf otot, tindakan jantung dan tindak balas enzim; juga untuk digests lemak.
Fosforus – diperlukan
untuk tulang yang normal dan struktur gigi. Saling berkait dengan tindakan
kalsium dan Vitamin D. Meningkatkan peranan tisu saraf.
Klorin (klorida) – elektrolit
penting yang membersihkan dan menyucikan badan; mengawal metabolisme lemak,
gula dan kanji.
Sodium – mengawal
keseimbangan cecair di seluruh badan, meneutralkan asid, menghalang pembekuan
darah, mengaktifkan limpa, usus dan fungsi perut.
Silikon Magnesium – membantu badan untuk menangani sembelit; ketahanan saraf; melindungi
kulit dan badan, dan merangsang fungsi otak.
Lain-lain KEISTIMEWAAN Alfalfa:
Kaya dengan protein – 18.9% berbanding daging lembu ,3.3% berbanding susu dan 13.1% berbanding telur. (Otot terdiri protein dan kurang protein menyebabkan keletihan dan kelesuan) –>membantu dalam penyusuan ibu
Akar alfalfa yang dalam mencari mineral
penting dalam tanah, yang tidak kesampaian oleh tumbuh-tumbuhan lain.
Alfalfa adalah milk booster yang sekian lama
digunakan di benua Amerika.
AWAS!!!!
Tidak semua alfalfa adalah sama,alfalfa yang didapati di supermarket adalah alfalfa sprout (biji cambah).
Alfalfa lain mungkin ditanam dengan kaedah yang tak mementingkan teknologi
hijau. Alfalfa Shaklee diperbuat dari daun alfalfa bermutu tinggi yang
ditanam di California, USA – ditanam tanpa pertisid, racun kulat,
bacteriosides, hormon sintetik dan bahan kimia.
0 Response to "Alfalfa"
Catat Ulasan